Wednesday, October 13, 2010

TIPS MENJAGA BUNGA ROS


Roses are red

Violets are blue

And this is the color

Of my heart for you


Aloooo....kali ni mumy nak update ta pasal bunga pulak..mumy memang peminat setia no 1 bunga Ros..yang lain tu pun minat jugak.mcm husbend suka bunga orkid.. tapi mumy tak bape pandai jaga bunga orkid ..so dia la yang take care..betungkus lumus..heheh..

Balik pada cite Ros, bunga ni memang sensatif..kena jaga..belai dia..ade beberape petua yang mumy nak kongsi bersama..dah try dan napak nya berjaya jugak la..



TIPS

1. Siram air beras tiap ari
Dulu mumy tak percaya tip petua ni..tapi bila try cepat je berbunga tau..
kembang dan keluar putik..

2. Rajin gembur tanah
Tapi jangan la sampai kena akar ..nanti luka pulak..akar Ros ni sensatif.
kalau agak2 tanah tu kurang..tambah la skit..

3. Tabur baja daun dan bunga 2 minggu sekali..
Kalau pokok tu dah tua letak satu sudu besar. Kalau mudah letak satu sudu kecil je..jgn letak banyak sangat tau nanti akar tak tahan pulak..mane tau kadang2 orang ingat nak bunga lebar letak baja lebih..hehe

4. Cantas bunga & daun yang dah kering supaya daun2 yg sakit tu effect yang lain (ni mumy selalu buat walaupun tak tau betul ke tak..tapi memang nampak kesan)

5. Jangan siram air pada waktu terik matahari.
Dulu mumy selalu buat cam ni sebab kesian kat pokok bunga..rupanya tak boleh..nanti terbakar daun2 dia..

6. sembur racun serangga
Kumbang ni pantang nampak daun yang kembang dan muda..nanti abis kena makan..abis lubang2 la daun tu jadi nya..










p/s : kalau agak2 tanah tu dah lembab jgn la duk siram air je..bila lembab sangat nanti daun dia ade fungus dan cepat sakit...mcm manusia jugak kalau asyik kena mandi aja..alamat asyik bersin je la.



Pic ni suma ada la hak milik mutlak Fabulous Mumy yang di ambil fresh dari ladang..terbaik :)


2 comments:

  1. sekarang pon tengah syok membela bunga ros...harap2 hidop la kan...

    ReplyDelete